Logo
Facebook


Contactgegevens

Prenatale screening

Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken via prenatale screening. Zo kun je in het begin van je zwangerschap onderzoeken doen naar het risico op trisomie 21 (Downsyndroom) trisomie 18 (Edwardssyndroom) en trisomie 13 (Patausyndroom). Op dit moment kan dat gedaan worden door twee verschillende onderzoeken, de combinatietest of de NIPT test. Het is je eigen beslissing of je dit wil laten doen. Aan deze onderzoeken zitten wel kosten verbonden.

Met de 20 weken echo wordt gekeken naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Ook kijkt de echoscopist naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook dit onderzoek is een keuze echter wordt dit wel vergoed door de verzekeraar. Indien je dit onderzoek wenst wordt dit bij een laag risico uitgevoerd door het SAM& centrum

Tijdens het intake gesprek zullen we deze verschillende onderzoeken bespreken. Hieronder vind je alvast de informatie folders. 

https://www.pns.nl/prenatale-screeningen

Informatie over de NIPT

 

Kosten

Het uitgebreide gesprek tijdens de intake over deze onderzoeken worden vergoed uit de basiszorgverzekering. De kosten van de 20-weken echo worden ook vergoed. De NIPT kost € 175,00 en de combinatie test € 176,96. Deze kosten zijn voor eigen rekening. Mocht er vervolgonderzoek nodig zijn dan wordt dat wel vergoed uit de basiszorg.