Logo
Facebook


Contactgegevens

Anticonceptie

Je bent net bevallen en het lijkt misschien wat vroeg, maar het is toch verstandig om alvast na te denken over anticonceptie. Je bent nog druk bezig met het wennen aan je kind; als vrouw ben je aan het ontzwangeren en aan het herstellen van de zwangerschap en de bevalling, als partner is het vaak ook erg wennen aan de veranderde thuissituatie.

Toch bespreken we aan het einde van de kraamweek het onderwerp anticonceptie. Ongeplande zwangerschappen komen namelijk relatief veel voor en het is belangrijk om op tijd na te denken over anticonceptie. Over het algemeen is het van belang dat je lichaam na een zwangerschap ongeveer 9 maanden de tijd krijgt om te ontzwangeren.

We kunnen niet voorspellen wanneer je na de bevalling weer vruchtbaar bent, dat  is bij elke vrouw verschillend. De eerste 4 tot 6 weken na de bevalling heb je nog bloedverlies als gevolg van de bevalling. Daarna kan je menstruatie weer op gang komen maar het is ook mogelijk dat je menstruatie nog een aantal maanden wegblijft. Ongeveer 2 weken voor je menstruatie vindt de eisprong plaats en ben je dus weer vruchtbaar.  

Het is niet te voorspellen wanneer jullie weer behoefte hebben aan seksueel contact. Soms na 2 weken maar soms ook pas een jaar na de geboorte. Het advies is om in ieder geval te wachten tot het bloedverlies helemaal gestopt is. Het kan zijn dat de eerste keer vrijen na de bevalling wat gevoelig is maar het mag geen pijn doen. Wanneer je borstvoeding geeft is het bekend dat de vagina wat ‘droger’ is dan kan het fijn zijn om glijmiddel te gebruiken.

Er zijn verschillende mogelijkheden van anticonceptie, het is belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden; geef je borstvoeding of flesvoeding, wat je al eerder hebt gebruikt en hoe was je ervaring hiermee, is er nog een kinderwens. Hieronder worden de verschillende vormen van anticonceptie genoemd: 

Anticonceptie veilig tijdens de borstvoedingsperiode

Overige soorten anticonceptie

Lees voor meer informatie de folder; 'Anticonceptie na de bevalling'

Verloskundigenpraktijk Uithoorn is bevoegd en bekwaam om om samen met jullie op zoek te gaan naar de beste anticonceptie methode. Wij zullen jullie hierover voorlichten in het kraambed en tijdens de nacontrole. Daarnaast mogen wij ook verschillende anticonceptie voorschrijven en kan je ook bij ons terecht voor het plaatsen van een implanon en beide soorten spiraaltjes. Bij vragen neem gerust contact met ons op.